The Hills
The Hills Logo

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Ευκαιρία για γενναιοδωρία!

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017
Κατηγορία: Ψυχολογία

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι στενά συνυφασμένες με τις διακοπές, τις μαγικές στιγμές και τα δώρα, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ ότι οι γιορτές αυτές μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσετε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά σας; Ο τρόπος που θα αλληλεπιδράσετε και θα μιλήσετε με τα παιδιά σας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών, μπορεί να τις κάνει ιδιαίτερα ουσιαστικές και διδακτικές.

Χριστουγεννιάτικες διακοπές: Ευκαιρία για γενναιοδωρία!

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις γιορτές για να εφοδιάσετε τα παιδιά σας με αρετές όπως η ευγνωμοσύνη και η γενναιοδωρία. Συνήθως, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και είναι οι βασικοί δέκτες των δραστηριοτήτων και των δώρων. Αυτό το γεγονός, αντί για ένα μήνυμα εγωισμού και απληστίας, είναι σημαντικό να προωθήσει μηνύματα νοιαξίματος, προσφοράς, και μοιράσματος. Ιδιαίτερα στα νεαρότερα παιδιά που αναπτυξιακά διέρχονται από μια φυσιολογική φάση εγωκεντρισμού και προσπαθούν να κάνουν τους ενήλικες να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

 

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να τονίσετε τη σημασία της γενναιοδωρίας ως βασικό μήνυμα των Χριστουγέννων:

 

• Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη: κατονομάστε μαζί με τα παιδιά όλα τα σημαντικά πράγματα που έχετε γενικά ή που απολαύσατε κατά το 2017 (ανάλογα με την ηλικία των παιδιών- η έννοια του χρόνου είναι κατανοητή για τα μεγαλύτερα παιδιά), όπως φαγητό και νερό, σπίτι, παιχνίδια, εκπαίδευση, φίλους, οικογένεια, υγεία.
 
• Εξηγήστε στα παιδιά ότι όλα αυτά τα αγαθά δεν είναι δεδομένα και μιλήστε τους για παραδείγματα παιδιών που μπορεί να μην τα έχουν. Δε χρειάζεται βέβαια να τρομάξετε τα παιδιά, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
 
• Δείξτε με τη δική σας συμπεριφορά το παράδειγμα της ευγένειας: π.χ. με τον τρόπο που θα μιλήσετε σε κάποιον πωλητή όταν πάτε για χριστουγεννιάτικες αγορές, λέγοντας ‘ευχαριστώ’ όταν σας κάνουν ένα δώρο, δίνοντας προτεραιότητα στην τράπεζα σε ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες. Όταν το παιδί σας επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά, επαινέστε το. 
 
• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαδικασίες προσφοράς: διαλέξτε μαζί δώρα για αγαπημένα σας πρόσωπα, προετοιμάστε μαζί γλυκά για να κεράσετε τους καλεσμένους σας, ή ακόμη επιλέξτε να υποστηρίξετε μια φιλανθρωπική δράση. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι εξίσου μεγάλη η χαρά του να δίνεις, εκτός από το να παίρνεις. Επίσης, έτσι αυξάνεται το αίσθημα υπερηφάνειας των παιδιών για το πόσο ‘χρήσιμα’ μπορούν να φανούν τα ίδια, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.
 
• Συμπεριλάβετε τα παιδιά σε γιορτινές διαδικασίες μοιράσματος: απολαύστε μαζί χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, φάτε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, ανταλλάξτε μικρά δωράκια, δείτε όλοι μαζί μια ωραία ταινία σε ζεστό περιβάλλον.

 

 

Και… χαρούμενες γιορτές! 

 

Διαλεχτή Χατζούδη, MA

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (#298)



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest