The Hills
The Hills Logo

Εποικοδομητικό καλοκαίρι: Εφόδιο για την επόμενη σχολική χρονιά

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016
Κατηγορία: Ψυχολογία

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου ο καιρός είναι ζεστός, οι ρυθμοί πιο χαλαροί, οι σχολικές υποχρεώσεις στο τέλος τους και το μυαλό όλων σε διακοπές και θάλασσα. Παρόλο που αυτό ακούγεται θελκτικό, πολλοί γονείς ανησυχούν αυτή την περίοδο μήπως το καλοκαίρι σταθεί εμπόδιο στη μάθηση του παιδιού και στην προσαρμογή του στο σχολείο.

Εποικοδομητικό καλοκαίρι: Εφόδιο για την επόμενη σχολική χρονιά

Στην πραγματικότητα, το καλοκαίρι μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανικός χρόνος για να ανακτήσει το παιδί σας δυνάμεις, να ζήσει εμπειρίες που ταιριάζουν στις ανάγκες της ηλικίας του, αλλά και να ενισχύσει τις γνώσεις του, ώστε να έχει ομαλή προσαρμογή κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπότε, είναι η ώρα να μειώσετε κι εσείς οι ίδιοι το άγχος σας και να επενδύσετε στις ευκαιρίες που δίνουν οι καλοκαιρινές διακοπές για να δεθείτε ακόμα περισσότερο με την οικογένεια και τα παιδιά σας. Να θυμάστε ότι όλοι έχουμε ανάγκη από ξεκούραση και ψυχαγωγία, καθώς και ότι τα παιδιά μαθαίνουν πάνω απ’ όλα από τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που προσφέρει καθημερινά το περιβάλλον τους, και όχι μόνο από την τυπική εκπαίδευση.

 

Ορίστε μερικές ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε, με γνώμονα την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού:

  • Πηγαίνετε μια εκδρομή ή για κάμπινγκ, εξερευνήστε καινούριους τόπους, δείτε ένα έργο σε θερινό κινηματογράφο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο παιδί να περάσει χρόνο μαζί σας, να πάρει καινούρια ερεθίσματα και να ρωτήσει απορίες.

 

  • Βοηθήστε στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού: φτιάξτε πύργους στην άμμο, φτιάξτε μαζί ένα σπιτικό παγωτό ή μια παγωμένη λεμονάδα, ζωγραφίστε ένα καλοκαιρινό τοπίο ή φτιάξτε ένα κολλάζ με κοχύλια.

 

  • Ενισχύστε την αδρή κινητικότητα του παιδιού με κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα, ρακέτες ή μπάλα στην παραλία, άλματα στην άμμο.

 

  • Διασφαλίστε ευκαιρίες για να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας (π.χ. πηγαίνετε βόλτα στο πάρκο ή καλέστε μερικά παιδιά στον κήπο ή τη βεράντα σας για παιχνίδι).

 

  • Μιλήστε για καλοκαιρινά θέματα που μπορεί να βλέπετε γύρω σας: τα καλοκαιρινά φρούτα, τα ζώα της θάλασσας, τα έντομα κτλ.

 

  • Ενισχύστε την ετοιμότητα των μικρών παιδιών για ανάγνωση και γραφή, μέσα από καθημερινές δραστηριότητες και όχι απαραίτητα «διδάσκοντας», π.χ. διαβάστε παραμύθια πριν τον ύπνο ή κόμικς στην παραλία ή ξαπλώνοντας σε μια αιώρα, γράψτε μαζί τη λίστα με τα ψώνια ή το μενού για το φαγητό της ημέρας, διαβάστε πινακίδες στο δρόμο ή στα καταστήματα.

 

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλάβουν μικρές ευθύνες, όπως να απλώσουν τα μαγιό μετά τη θάλασσα ή να συγυρίσουν τα κουβαδάκια τους.

 

  • Όταν κοντεύουν οι μέρες για να επιστρέψουν στο σχολείο, μπορείτε να χρωματίζετε κάθε μέρα που περνάει στο ημερολόγιο, ώστε να μπορεί το παιδί να προετοιμαστεί και να μην ξαφνιαστεί με την έναρξη της φοίτησής του.

 

Πάνω απ’ όλα, ενδυναμώνοντας έτσι και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να του αφιερώσετε χρόνο, για παιχνίδι, κουβέντα, και χάδια.

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

 

Διαλεχτή Χατζούδη, MA

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (#298)

 

 

*  Οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές είναι ενδεικτικές. Στην περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερη καθοδήγηση για την καλοκαιρινή προετοιμασία του παιδιού σας για την επόμενη σχολική χρονιά, απευθυνθείτε σε ένα Σχολικό Ψυχολόγο.

 

 



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest