The Hills
The Hills Logo

Ερώτηση γονέα στο παιδί «Τι έκανες σήμερα στο σχολείο;» Ε.. δε ξέρω.. δε θυμάμαι… τίποτα!

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014
Κατηγορία: Ψυχολογία

Σας θυμίζει κάτι αυτός ο μικρός διάλογος; Πολλοί γονείς που τα παιδιά τους πάνε νηπιαγωγείο ή ακόμα και παιδικό σταθμό παραπονιούνται ότι κάθε φορά που αυτά επιστρέφουν από το σχολείο και τα ρωτούν πώς πέρασαν την ημέρα τους δεν παίρνουν την παραμικρή απάντηση.

Ερώτηση γονέα στο παιδί «Τι έκανες σήμερα στο σχολείο;» Ε.. δε ξέρω.. δε θυμάμαι… τίποτα!

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; 

Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό ως γονιός ενδιαφέρεσαι να μάθεις πως τα πέρασε στο σχολείο, αν έγινε κάτι κακό ή αν είναι όλα καλά.

Ιδέες πώς να κάνουμε το μικρό μας να μας μιλήσει περισσότερο:

1) Μια ωραία ιδέα είναι να ξεκινήσουμε εμείς να λέμε πως περάσαμε τη μέρα μας π.χ. – Εγώ το πρωί πήγα στη δουλειά όπου συνάντησα τη φίλη μου τη Μαρία, μιλήσαμε και φάγαμε το πρωινό μας, εσύ με ποιόν μίλησες όταν έφτασες στο σχολείο;

2) Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις ευθείες ερωτήσεις που μπορεί να εκνευρίζουν τα παιδιά, όπως: «τι κάνατε σήμερα», «με ποιόν έπαιξες», «τι έμαθες» κλπ..

3) Δε χρειάζεται να δείχνουμε ότι κρεμόμαστε από την απάντηση του παιδιού και ότι είναι για εμάς θέμα ζωής και θανάτου το αν θα μας απαντήσει το παιδί και μάλιστα αν μας πει και ακριβώς αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.

4) Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο πλάγιες ερωτήσεις ώστε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο του σχολείου, όπως:

- Βοήθησες κάποιον να κάνει κάτι σήμερα;

- Σε βοήθησε κάποιος να κάνεις κάτι σήμερα;

- Πες μου κάτι που έμαθες σήμερα.

- Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας σήμερα;

- Πότε βαρέθηκες σήμερα;

- Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα.

- Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον συμμαθητή σου θα ήθελες να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; (Με ποιον ΔΕΝ θα ήθελες να κάθεσαι μαζί στο θρανίο; Γιατί;)

- Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος του σχολείου;

- Πες μου μία περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα; (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος.)

Καλό θα ήταν βέβαια, κάποιες φορές απλά να αρκούμαστε στο να καλοδεχόμαστε το παιδί όταν επιστρέφει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο λέγοντάς του πόσο χαιρόμαστε που το βλέπουμε και που θα περάσουμε το υπόλοιπο της μέρας μαζί αφού το πρώτο μέρος το πέρασε στο καταπληκτικό σχολείο και πόσο περήφανοι είμαστε που μεγάλωσε και πηγαίνει σχολείο. Να περιμένουμε πότε το ίδιο θα θελήσει να ανοιχτεί και να μας πει λεπτομέρειες για την καθημερινότητά του.

Καλή επιτυχία!

Μπαντανά Μαρίκα- Λογοθεραπεύτρια

Πηγή: www.babyradio.gr



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest