The Hills
The Hills Logo

Δημητριακά: Συγγνώμη που θα σας το χαλάσουμε, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινά...

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017
Κατηγορία: Διατροφή

Ίσως αποτελούν και για σένα μια εύκολη, γρήγορη και "βολική" επιλογή, ειδικότερα αν ανήκεις και εσύ στην τάξη των πολυάσχολων ανθρώπων. Πολλά από αυτά τα δημητριακά έχουν ισχυρούς ισχυρισμούς για την υγεία ή προσπαθούν να προωθήσουν την τελευταία τάση διατροφής. Αλλά είναι πραγματικά τόσο υγιεινά όσο ισχυρίζονται;

Δημητριακά: Συγγνώμη που θα σας το χαλάσουμε, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινά...

Η ζάχαρη είναι στα "φόρτε" της. 

Η προστιθέμενη ζάχαρη αποτελεί ένα από τα χειρότερα συστατικά της σύγχρονης διατροφής. Εσύ μπορεί όμως να ισχυρίζεσαι ότι δεν καταναλώνεις ζάχαρη. Πού και που σε κάποιο γλυκό και αυτό σπάνια (λες). Έλα όμως που κάνεις λάθος, αφού την έχεις στην διατροφή σου πιο συχνά από όσο νομίζεις. Αν αναρωτιέσαι από πού την παίρνεις … τότε η απάντηση είναι στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι τα δημητριακά πρωινού είναι ένα από τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε με υψηλά προστιθέμενασάκχαρα. Ρίξε μια ματιά στην ετικέτα και θα καταλάβεις. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τη ζάχαρη ως δεύτερο ή τρίτο συστατικό.

 

Ξεκινώντας τη μέρα με δημητριακά πρωινού  ψηλά σε ζάχαρη, τότε αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα καθώς επίσης και τα επίπεδα ινσουλίνης. Λίγες ώρες αργότερα, λόγο των ψηλών επιπέδων ινσουλίνης, το σάκχαρο του αίματος πέφτει με αποτέλεσμα το σώμα σου να λιγουρεύεται άλλο γεύμα ή σνακ (πάλι) υψηλό σε υδατάνθρακες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης.

 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

 

Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί και τα δημητριακά.

 

Τα δημητριακά πρωινού προωθούνται ως ένα υγιεινό τρόφιμο αφού συχνά στο μπροστινό μέρος του κουτιού αναφέρονται παραπλανητικοί ισχυρισμοί όπως "χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά" και "ολικής αλέσεως". Όταν όμως κοιτάξεις τον κατάλογο των συστατικών, τα πρώτα συστατικά είναι συχνά επεξεργασμένοι κόκκοι και ζάχαρη υποδηλώνοντας ότι το κύριο συστατικό σε αυτό το προϊόν να είναι η ζάχαρη. Οι μικρές ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως που αναφέρονται ως μετέπειτα συστατικά δεν αναιρούν τις επιβλαβείς επιδράσεις των άλλων συστατικών. 

 

Marketing, marketing και πάλι marketing. .δυστυχώς ο καταναλωτής πιστεύει χωρίς να ερευνά, εκείνο που αγοράζει. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παραπλανήσουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα προϊόντα είναι πιο υγιεινά. 

 

Λάβετε υπόψη ότι πραγματικά υγιεινά τρόφιμα δεν χρειάζονται καν ισχυρισμούς υγείας.

 

Τι πρέπει τελικά να αγοράζω;

Αν η επιλογή των δημητριακών είναι κάτι που δεν μπορείς να 'αντισταθείς' τότε τα πιο κάτω tips θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις την καλύτερη επιλογή.

Limit Sugar : επιλέξτε ένα δημητριακό πρωινού που περιέχει λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100γρ.  

Aim For High Fiber : Τα δημητριακά πρωινού πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια ινών ανά 100γρ. 

Pay Attention To Portions : Τα δημητριακά τείνουν να είναι τραγανά και νόστιμα με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, επομένως αυξημένες θερμίδες. Μέτρησε πόσο τρώς και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για το μέγεθος του σερβιρίσματος στη συσκευασία για οδηγίες.

Read the Ingredients List : Διάβασε τη λίστα των συστατικών. Αγνόησε τους ισχυρισμούς υγείας στο μπροστινό μέρος του κουτιού και βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τη λίστα των συστατικών. Τα πρώτα δύο ή τρία συστατικά είναι τα πιο σημαντικά, καθώς το προϊόν περιέχει τα περισσότερα από αυτά.

 

Πηγή: CHANGE EAT – Clinical Dietitian & Associates



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest