The Hills
The Hills Logo

Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Τα οικογενειακά γεύματα αποτελούσαν παράδοση, ιδιαίτερα για τις μεσογειακές χώρες πριν μερικά χρόνια, όμως στις μέρες μας τείνει να εκλείψει. Παρόλα αυτά, τα οικογενειακά γεύματα είναι πολύ σημαντικά στη συναισθηματική ανάπτυξη, τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών.

Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Είναι μια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου τα μέλη της οικογένειας έχουν την ευκαιρία να συνευρεθούν, να συνομιλήσουν, να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Στην εποχή που ζούμε, όπου κυριαρχεί η ρουτίνα της καθημερινότητας και ο ελεύθερος χρόνος για ποιοτικές στιγμές με την οικογένεια είναι πολύ περιορισμένος, η ώρα του γεύματος αποτελεί μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για να έρθει πιο κοντά η οικογένεια, να συζητήσουν για τα νέα της ημέρας, αλλά και ο,τιδήποτε άλλο απασχολεί τα μέλη της.

Οφέλη από τα οικογενειακά γεύματα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν τουλάχιστον ένα γεύμα (οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας) με την οικογένειά τους, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη στη ζωή τους:

  • Το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών που τρώνε με την οικογένειά τους, είναι μικρότερο σε σχέση με τα παιδιά που τρώνε μόνα τους κι αυτό γιατί σε ένα οικογενειακό τραπέζι, συνήθως προσφέρονται και λαχανικά και φρούτα.
  • Αναπτύσσονται στενοί οικογενειακοί δεσμοί, καθώς η ώρα του γεύματος, είναι ίσως η μοναδική στιγμή της ημέρας, που έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τα νέα τους και τυχόν ανησυχίες τους.
  • Τα παιδιά που συνήθως τρώνε με την οικογένειά τους, παρουσιάζουν υψηλότερη σχολική επίδοση σε σχέση με τα παιδιά οικογενειών που δεν υιοθετούν αυτή τη συνήθεια.
  • Είναι συναισθηματικά ευτυχισμένα και παρουσιάζουν θετική στάση απέναντι στη ζωή.
  • Έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις

 Για να μπορέσουν τα μέλη της οικογένειας, και δη τα παιδιά, να αποκομίσουν τα οφέλη από αυτή την υγιή συνήθεια, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

  • Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος, σχεδόν εκμηδενίζει τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, καθώς τα μέλη της οικογένειας προσηλώνονται στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην δίνουν σημασία το ένα στο άλλο και να μην συνομιλούν μεταξύ τους. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την ώρα του γεύματος, συντείνει στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών (π.χ. την παράλειψη ορεκτικών, όπως η σαλάτα).
  • Το οικογενειακό γεύμα θα πρέπει να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, για να μπορεί να αναπτυχθεί συζήτηση μεταξύ των μελών.
  • Οι γονείς θα πρέπει να προωθούν την επικοινωνία, μιλώντας οι ίδιοι για τα νέα της ημέρας τους και προσκαλώντας τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

Αν δεν υπάρχει χρόνος;

Η πραγματικότητα είναι πως για μια οικογένεια με τις σύγχρονες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, είναι δύσκολο να πετύχει το οικογενειακό γεύμα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, με τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας, έστω και ένα κοινό γεύμα στη διάρκεια της ημέρας είναι ένας εφικτός στόχος. Το πρωινό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ένα οικογενειακό γεύμα, καθώς παίρνει τη λιγότερη ώρα να ετοιμαστεί και να ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν άπειρα διατροφικά οφέλη από αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να θυσιαστεί, είναι μερικά λεπτά από τον ύπνο των μελών της οικογένειας, κάτι μηδαμινό μπροστά στα οφέλη που έχει να προσφέρει στα παιδιά ένα οικογενειακό γεύμα.

Αν κι αυτή η επιλογή είναι ανέφικτη, είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν τα Σαββατοκύριακα ή έστω σε ένα οποιοδήποτε γεύμα της βδομάδας την ευκαιρία να συνευρεθούν, να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και γενικά να αισθανθούν ότι είναι μέλη μιας στενά συνδεδεμένης κι αγαπημένης οικογένειας.

Χαρίκλεια Πολυνίκη

Εγγεγραμμένη Πτυχιούχος Ψυχολόγος

Πηγή: /www.familyplan.com.cy



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest