The Hills
The Hills Logo

Μητρικός θηλασμός στην Κύπρο, 2015

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015
Κατηγορία: Νέα

Η διεπιστημονική ομάδα του προγράμματος «BrEaST start in life» ανακοινώνει τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης με θέμα το μητρικό θηλασμό στην Kύπρο. Στη μελέτη συμμετείχε, διαδοχικό δείγμα 586 μητέρων ηλικίας 18 ετών και άνω οι οποίες έφεραν στον κόσμο ένα τελειόμηνο υγιές νεογνό σε κάποιο από τα μαιευτήρια του Δημόσιου τομέα ή σε 29 (από 35) ιδιωτικά μαιευτήρια της Κύπρου.

Μητρικός θηλασμός στην Κύπρο, 2015

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το νεογνό με πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα για το ίδιο το παιδί αλλά και για τη μητέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ): “Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καλή πληροφόρηση, και υποστήριξη της οικογένειας, του συστήματος & των υπηρεσιών υγείας και της κοινωνίας γενικότερα”. (http://www.who.int/topics/breastfeedi...). Γι' αυτό και συστήνει αποκλειστικό θηλασμό χωρίς οποιαδήποτε συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων υγρών και τροφών, για τους πρώτους 6 μήνες και συνέχιση του μέχρι τους 24 μήνες. 


Το ποσοστό των μητέρων που θήλαζαν μετά το εξιτήριο, έστω και αν όχι αποκλειστικά, καταγράφει απότομη μείωση πριν τον τέταρτο μήνα της ζωής του παιδιού. Πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στην Κύπρο εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλό από τις πρώτες κιόλας 48 ώρες. Το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι ο Π.Ο.Υ. θέτει ως στόχο μέχρι το 2025 το ποσοστό των παιδιών που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες να είναι τουλάχιστον 50%. 

Αρχίζοντας με καλές πρακτικές στα μαιευτήρια μας, μπορούμε όλοι - επαγγελματίες υγείας, μαμάδες και οικογένειες, εργοδότες, συνάδελφοι και συμπολίτες , με την ενεργότερη εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, να συμβάλουμε έτσι ώστε να μη συνεχίσει η Κύπρος να παραμένει στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στο θηλασμό. Το μήνυμα αυτής της εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι ότι σίγουρα "μπορούμε όλοι καλύτερα"!

Το 18μηνης διάρκειας πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού – «Δώρο Ζωής» και του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕ.ΠΑ.Κ, χαίρει της υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχνενσταϊν και την Νορβηγία μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Μηχανισμού ΕΕΑ Grant Funds και την Κυπριακή Δημοκρατία.



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest