The Hills
The Hills Logo

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να λέει καθαρά τα γράμματα το παιδί μου;

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015
Κατηγορία: Άρθρα

Η ομιλία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και η εξέλιξη της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η σωστή άρθρωση των φωνημάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί την κατάλληλη τοποθέτηση, κίνηση και συντονισμό των αρθρωτών (τα φωνητικά όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της άρθρωσης, όπως τα χείλη, τα δόντια, τα φατνία, η γλώσσα, η υπερώα, η σταφυλή).

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να λέει καθαρά τα γράμματα το παιδί μου;

Η παραγωγή των φωνηέντων (α, ε, ι, ο, ου) ξεκινά από τον 10 μήνα,  και ολοκληρώνεται περίπου στο τρίτο έτος της ηλικίας, ενώ η κατάκτηση των φωνημάτων και των συμπλεγμάτων αυτών , ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 7 ετών.

Οι γονείς, συχνά, ανησυχούν για την ύπαρξη κάποιου οργανικού ή/και λειτουργικού αιτίου, όταν τα παιδιά τους δεν παράγουν σωστά κάποιο ή κάποια από τα φωνήματα της γλώσσας μας. Πολλές φορές όμως, το φώνημα που δεν παράγεται σωστά ή που αντικαθίσταται από κάποιο άλλο δεν αποτελεί σημάδι διαταραχής, αφού ο κάθε ήχος έχει τη δική του ηλικία κατάκτησης. Για παράδειγμα, αν το παιδάκι σας είναι 4 χρονών κι ενώ μιλάει καθαρά δε μπορεί να πει το /ρ/, δώστε του λίγο χρόνο και αν μέχρι την ηλικία των 6 ετών εξακολουθεί να μην το αρθρώνει σωστά, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό Λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει την άρθρωση του παιδιού και θα παρέμβει θεραπευτικά στη βελτίωση της, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών, οι ηλικίες κατάκτησης των φωνημάτων και των συμφωνικών συμπλεγμάτων είναι οι εξής:

pinakas2

Να θυμάστε ότι τα παραπάνω αναπτυξιακά στάδια αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο ηλικίας στην εμφάνιση της άρθρωση των φωνημάτων, αλλά δεν κατακτούν όλα τα παιδιά τα φωνήματα της γλώσσας μας με βάση τα παραπάνω χρονολογικά ορόσημα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η ύπαρξη μικρών χρονολογικών αποκλίσεων δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.

Γράφτηκε από την  

Πηγή: www.faysbook.gr



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest