The Hills
The Hills Logo

Βοηθώντας τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015
Κατηγορία: Ψυχολογία

Σαν γονείς πρέπει να «δουλεύουμε» και όχι να συνθλίβουμε τα δύσκολα ή αρνητικά συναισθήματα των παιδιών μας. Να προσπαθούμε να μην παίρνουμε τα συναισθήματα τους προσωπικά. Να προσπαθούμε να τους δίνουμε το μήνυμα ότι δεν είναι κακό να αισθάνονται θυμωμένα, λυπημένα, να έχουν εγωισμό, κλπ.

Βοηθώντας τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί μας να διαχειριστεί τα «μεγάλα συναισθήματα».

Βάλτε τα συναισθήματα σε λέξεις

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σαν γονείς, όταν τα συναισθήματα του παιδιού παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, είναι να προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε λέξεις. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό για ένα παιδί εννέα χρόνων όπως και για ένα τρίχρονο παιδάκι που δεν έχει ακόμη αυτογνωσία και δεν μπορεί να εκφραστεί καλά. Μερικές φορές όταν αισθάνεται πληγωμένο και αγχωμένο, είναι δύσκολο να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει ή τι αισθάνεται και ακόμη πιο δύσκολο για κάποιον άλλο να το καταλάβει. Έτσι, βάζοντας το συναίσθημα σε λέξεις βοηθά τον καθένα να καταλάβει τι συμβαίνει χωρίς υποθέσεις ή κρίσεις.

Χρησιμοποιήστε την "μέθοδο των μηνυμάτων"

Η μέθοδος των «μηνυμάτων μου» είναι ένας απλός τρόπος για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους χωρίς ευθύνη, για παράδειγμα:

«Αισθάνομαι________όταν συμβαίνει αυτό________»

Αυτός είναι ο στόχος μας για να κατευθύνουμε τα παιδιά μας να είναι σε θέση να κάνουν μία απλή δήλωση για τα συναισθήματα τους και γιατί αισθάνονται έτσι. Επειδή τη στιγμή που συμβαίνει το γεγονός αυτό, και υπάρχουν φωνές και δάκρυα, εντάξει είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις και να βρεις τις σωστές λέξεις.

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν τις λέξεις, αντιστρέφουμε το «μήνυμα» σε ερώτηση: «Αισθάνεσαι________όταν συμβαίνει αυτό ________;»

Αισθάνεσαι θυμό όταν ο αδελφός σου παίρνει το παιχνίδι που εσύ θέλεις; Αισθάνεσαι απογοήτευση γιατί δεν μπορείς να δεις τηλεόραση τώρα; Αισθάνεσαι λυπημένη γιατί η αδελφή σου θύμωσε μαζί σου;

Και για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου ακόμη και μία απάντηση είναι πολύ δύσκολη, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι συμβαίνει, χρησιμοποιώντας μία δήλωση:

«Νοιώθεις__________όταν συμβεί αυτό__________».

Ακόμη και αν έχουμε καταλάβει λάθος, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να ξέρουν ότι προσπαθούμε να τα καταλάβουμε και συνήθως παίρνουμε ένα καταφατικό νεύμα μετά από μερικές εικασίες ή το παιδί είναι πλέον πρόθυμο να μας εξηγήσει το ίδιο. 


Πηγή : www.Paidorama.com 



πίσω



Δείτε ακόμη



Members Area
φωτογραφικό υλικό
Contact Us
Facebook
Pinterest